Co je to vlastně med?
Včely si do úlu přináší voňavý květový nektar, který rostlina vylučuje aby nalákala včely nebo jiný hmyz, který ji má opylit. Někdy včely nosí do úlu také medovici. Je to hustá sladká šťáva. Listové mšice a jiný hmyz, který se živí rostlinnou šťávou ze stromů vylučují přebytek cukrů, ten pak včely sbírají a nosí do úlu. Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy.
Včely létavky přinášejí nektar nebo medovici do úlu, předávají ho dál úlovým včelám. Ty pak pomocí šťáv vylučovaných hltanovými žlázami přemění sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy a odpaří vodu. Tak se z nektaru stane med. Ukládají ho do buněk a když je med dostatečně zralý, zásoby zavíčkují. To je signál také pro nás, že med má tu správnou hustotu a můžeme vytáčet.
Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí.
Základ medu tvoří cukry, a to především tzv. jednoduché, fruktóza, glukóza a sacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí tak jako okamžitý zdroj energie. Med je také zdrojem bílkovin a obsahuje mnoho důležitých vitaminů a minerálů.
Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje, z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.
Druhy medu
- Květový med – Je směs nektarů z květin a rostlin, v převážně léčivých. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné výživné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. Je lépe stravitelný, tedy vhodnější pro děti. Většina květových medů je směsí různých druhů rostlin, ale někdy může převládat jeden druh. Můžeme pak mít med řepkový, akátový, malinový, pohankový, vřesový, jetelový, lipový, slunečnicový.
- Medovicový lesní med – Je tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahuje více fruktózy, minerálních látek a stopových prvků.
Přirozenou vlastností medu je jeho krystalizace, tedy přestává být tekutý a tuhne. Je to známka toho, že s medem bylo zacházeno šetrně, že nebyl nijak porušený. Světlé medy krystalizují brzy, někdy do 14 dnů po vytočení z plástů, lesní medy nebo akátový až po několika měsících. Vše závisí na složení medu. Na trhu se můžete setkat také s pastovým medem.
- Pastový med – Med je v jeho fázi tuhnutí mixován. Tím se nevytvoří velké krystaly, ale hladká pasta. Chuťově a kvalitou zůstává stejně hodnotný jako med květový. Dobře se nabírá ze sklenice, maže na chleba a zůstává stále stejný. Pastuje se květový med, který rychleji tuhne.
Med ukládejte v dobře uzavřených nádobách aby k němu neproniklo vlhko. Med pohlcuje vodu a mohl by začít kvasit pokud bude špatně uzavřený ve vlhkých prostorech. Skladujte ho při teplotě do 20° v temnu. Pokud budete chtít med znovu ztekutit, ohřejte ho nejlépe ve vodní lázni v teplotě 45 až 50°.